Do Plzně míří betlémské světlo

„Nejdříve světlu požehná biskup František Radkovský, už v neděli 22. prosince v 10:30 v katedrále svatého Bartoloměje. Hned potom nastane první příležitost odnést si světlo domů.“ uvádí plzeňský koordinátor Betlémského světla Jan Rajtmajer. O den později, v pondělí 23. prosince, budou skauti v katedrále rozdávat Betlémské světlo mezi 14 a 17 hodinou a o Štědrém dnu bude světlo k dispozici i na dalších místech v Plzni.

Betlémské světlo – vánoční symbol, představovaný malým, chvějícím se plamínkem, přivážejí skauti do Plzně již tradičně od roku 1990. Letos dorazí Betlémské světlo do Plzně na Hlavní nádraží v sobotu 21. prosince ve 13.57 hodin rychlíkem R668 Rožmberk a poté bude k dispozici na těchto místech:

Katedrála sv. Bartoloměje

mše svatá a uvítání světla neděle 22. prosince 10:30 hod.
pondělí 23. prosince od 14-17 hod.
úterý 24. prosince mezi 9-17 hod.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie (kostel „U františkánů“)

úterý 24. prosince mezi 13-17 hod.

Kostel „U Redemptoristů“ na Chodském náměstí

úterý 24. prosince mezi 17-18 hod

Kostel Sv. Martina a Prokopa v Lobzích

úterý 24. prosince mezi 17-18 hod

Kostel U Ježíška

úterý 24. prosince mezi 10-12 hod

„Letos přibylo další místo, kde je možné si Betlémské světlo vyzvednout a to na Štědrý den v kostele U Ježíška mezi 10 a 12 hodinou,“ říká Rajtmajer a hned dodává, že novinkou je i příjezd světla o den dříve. Plzeňští skauti se snaží, aby se světlo dostalo skutečně ke všem, kteří o ně mají zájem. Proto každoročně světlo roznáší nemocným a opuštěným lidem do jejich domovů. „Na přípravě lampiček, rozdávání a roznosu světla se podílí asi sto skautů z našeho skautského střediska ICHTHYS a z oddílů Kalahari a Hiawatha. Takto se nám podaří rozdat celkem 6000 sklenic s plamínkem. Mnoho lidí si již přináší rovnou své lampičky, takže konečný počet domácností, kde světlo svítí, je daleko vyšší.“ uzavírá plzeňský koordinátor.

Skauti rozvážejí Betlémské světlo po republice vlakem. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předali skautským delegacím z celé Evropy. Novodobá vánoční tradice vznikla v Rakousku, kdy malý plamínek přicestovat v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky na pomoc postiženým dětem. Do České republiky se Betlémské světlo dostalo poprvé po pádu komunistické vlády v roce 1989.